środa, 10 sierpnia 2016

Ciasto z musem owocowym

Składniki:
Biszkopt:
3 jajka - osobno białka i żółtka
85g mąki pszennej
90g cukru
1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 / 3 łyżeczki cukru waniliowego
Krem:
450ml śmietanki kremówki 30%
350g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
2 galaretki w proszku (smaki zależą od tego z jakimi owocami chcemy zrobić ciasto)
Mus:
350g owoców(w tym przypadku są to czarne porzeczki)
1 galaretka (smak w zależności od owoców)
2 łyżki cukru pudru

Biszkopt:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać połowę cukru i dokładnie wymieszać.
3. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Następnie dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać aromat i wymieszać.
4. Później w 2 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.
5. Piekarnik nastawić na funkcji gór-dół 180oC.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Krem:
1. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 
2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
3. Delikatnie tężejącą galaretkę dodać do jogurtu i wymieszać mikserem. następnie dodać ubitą śmietankę i dokładnie wymieszać łyżką. Krem wylać na biszkopt w tortownicy, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Mus: 
1. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2. Owoce zmiksować. Do musu dodać cukier puder, galaretkę i wymieszać. Gotowy mus wlać na krem w tortownicy i deser schładzać jeszcze parę godzin, aż mus stężeje.
3. Schłodzony torcik wyjąć z lodówki. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i ostrożnie zdjąć obręcz.

Udanych wypieków ! Smacznego :)





























Niestety nie wykonałam więcej zdjęć. Ale to ciasto jest pyszne i robiłam je już również z czerwoną porzeczką oraz malinami :)
Serdecznie je wam polecam :)


2 komentarze:

  1. Muszę kiedyś wypróbować :) Świetny post!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda przysznie, ja teraz wybieram się do szkoły zawodowej na cukiernika więc przepis na pewno wypróbuję 😊 Serdecznie pozdrawiam i zapraszam dona nowy post!
    ttp://joanna-rita.blogspot.com/2016/08/jak-byc-szczesliwym.html?m=1

    OdpowiedzUsuń