Witam! Dziś przychodzę do Was z przepisem na kebaba wegetariańskiego, bo nie zawsze przecież musi być mięso. A mi bardzo posmakował dlatego postanowiłam się z Wami podzielić tym przepisem. Na pewno nie jest to typowy kebab i robiłam go pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Nie przedłużając już zaczynam.
Do przygotowania kebaba będzie potrzebne:
- 1 główka kalafiora
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki sosu ostrego
- 2 łyżki stopionego masła
- gotowa tortilla
- sałata
- świeży ogórek
- czerwona papryka
- pomidor
- szczypiorek
- sos czosnkowy
- sól. pieprz do smaku
Kalafior obrobić na małe różyczki i podgotować do momentu kiedy zacznie mięknąć.
Czosnek granulowany i 1/2 łyżeczki soli wymieszać z ostrym sosem i stopionym masłem. Ja dodatkowo dodałam trochę łagodnego ketchupu.
Następnie przygotowany wcześniej kalafior wymieszać z przygotowanym sosem, wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku w 220(stopni)C przez 20min. Po 10min w piekarniku przemieszać.
Na tortillę wyłożyć liść sałaty, trochę przygotowanego kalafiora, ogórka pokrojonego w plastry, pomidora i papryki pokrojonych w kostkę, posypać trochę solą i pieprzem, dać szczypiorek, polać sosem czosnkowym bądź jakimś innym jeśli ktoś nie lubi i gotowe.
Mi z tego wyszło 4 kebaby.
Smacznego!
Mniam, wygląda bardzo smakowicie! <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mimo wszystko preferuję kebaba z mięsem:) Spróbuję przepisu bo rzeczywiście wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńOo :D wyglada smacznie !
OdpowiedzUsuńInfinita-fashion.blogspot.com
propozycja bardzo ciekawa :) dużo warzyw, które lubię :) chociaż ja jednak wolę z mięsem ;)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś samka
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Madda
Przepysznie to wygląda , już wiem co jutro zrobię na obiad :)!
OdpowiedzUsuńSmaka mi narobiłaś :) Pycha
OdpowiedzUsuńBorze Iglasty, toż to profanacja! Kebab wegetariański, oksymoron kulinarny! A tak na serio, to wygląda smakowicie mimo iż bez mięcha. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Damian
Ale to wszystko smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńhttp://modaidekoracje.blogspot.com/
mimo, że należę do osobników typowo mięsożernych, tak żarełkiem w takiej postaci, bym nie pogardził:)
OdpowiedzUsuńJejcia! Kochamy kebaby, a taki wege na pewno nam posmakuje ^^ Fajnie, że tak sobie kombinujesz w tej kuchni ^^ Buziaki ;*
OdpowiedzUsuńNo nieźle ;D aż chce się jeść^^
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJest po 22, a ja czytając Twój wpis i patrząc na zdjęcia mam ochotę teraz na takie jedzenie! :D ale wygląda przepysznie! I czytam, że użyłaś czosnku granulowanego, uwielbiam tę przyprawę, do wielu potraw dodaje :)
OdpowiedzUsuńZatem jutro robię kebaba ;d
Pozdrawiam cieplutko! :)
Kebab to kebab, dla mnie to nijak go nie przypomina.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuń